Hujšanje otrok in mladostnikov

V razvitih deželah in v deželah v razvoju število debelih otrok narašča. V ZDA je debel vsak peti otrok, pri nas pa ima prekomerno telesno težo že 12 % šoloobveznih otrok.
Tudi pri otrocih in mladostnikih se lahko zaradi debelosti pojavljajo težave z zdravjem,  na primer povišan krvni tlak, ortopedski problemi in druge motnje.
Za mladostnika je prekomerna telesna teža pogosto tudi psihološki problem (ker ga zbadajo vrstniki  mu vcepljajo občutek manjvrednosti).
Številne raziskave ugotavljajo povezanost med debelostjo v zgodnjem otroštvu in poznejšim obdobjem. Otroci, ki pridobijo preveč kilogramov, se jih večinoma nikoli ne znebijo.
Zato je za zdrav razvoj otroka in mladostnika pa tudi za boljše zdravje v odraslem obdobju potrebno, da skušajo starši prekomerno težo otroka čimprej normalizirati.
Hujšanje z dietami brez strokovne pomoči je lahko za zdravje in razvoj  otroka ali mladostnika škodljivo ali celo nevarno. Bolje je da, poizkusijo starši izboljšati prehrano otroka in povečati njegovo telesno aktivnost.
Otrok in mladostnik naj bi užival dnevno 5 obrokov hrane. Prehrana naj vsaki dan vsebuje vse vitamine, minerale, dovolj beljakovin in drugih za zdrav razvoj otroka ali mladostnika potrebnih hranil.
Predvsem naj se otroci in mladostniki izognejo vmesnim prigrizkom in prigrizkom pred računalnikom ali televizijskim sprejemnikom (sladkarije, pražen krompirček, čokolada, napolitanke, gašenje žeje s kaloričnimi napitki) ter hitre ulične prehrane.
Otrok ni dobro nagrajevati s hrano (npr. čokolado), raje mu “darujmo” svoj prosti čas. Prav tako ni dobro, da mu popolnoma prepovemo slaščice, saj prepovedano še bolj vabi.
Starši, ki ne najdejo prostega časa za telesne dejavnosti, nekateri tudi za pripravo rednih obrokov ne, dajejo svojim otrokom zelo slab zgled. Takšni otroci so prepuščeni privzgoji telesne nedejavnosti in slabih prehranjevalnih navad, ki jih velikokrat spremljajo celo življenje ali pa jih s težavo spremenijo.
Kadar je telesna teža pri otroku ali mladostniku prevelika in je ni uspelo zmanjšati s pravilnejšo prehrano in povečano telesno aktivnostjo, pa je za pravilni razvoj in zdravje otroka najbolje poiskati ustrezno strokovno pomoč.
V mojih ambulantah za hujšanje v Mariboru, Ljubljani in Ankaranu že več let  hujšamo tudi otroke in mladostnike.
Otroci, če so motivirani hujšajo običajno med 4 in 8 kg mesečno. V času hujšanja je potrebno prihajati v ambulanto redno enkrat tedensko zaradi napotkov glede prehrane in elektroakupunkture.
Zaželjeno je, da prihaja z otrokom v ambulanto oseba, ki bo skrbela za pravilno izvajanje prehrambenih navodil.

Pri sestavi jedilnika upoštevamo vse potrebe po hranilih v času rasti.
Predpisani jedilniki so sestavljeni iz vsakdanjih živil. Posebno pozorni smo, da prehrana vsebuje ves čas hujšanja dovolj vitaminov, mineralov, beljakovin, esencialnih maščob in vseh za razvoj in ohranitev zdravja  potrebnih sestavin. Zato med hujšanjem ni potrebno dodajati  vitaminov ali drugih dodatkov in ni nobenih omejitev glede psihičnih ali fizičnih naporov.

Da je hujšanje olajšano izvajamo elektroakupunkturo. Ta ni boleča, ker se izvaja  s pomočjo aparata brez zabadanja igel. Z njo se zmanjša apetit in izboljša počutje, zato poteka hujšanje praviloma brez občutkov lakote, glavobolov, slabosti in drugih težav, ki običajno spremljajo manj kalorično prehranjevanje. Kot  pomoč pri hujšanju jo priporoča tudi Svetovna zdravstvena organizacija.

Težje kot shujšati, pa je težo po hujšanju obdržati. Za trajni rezultat hujšanja je potrebno po končanem hujšanju korigirati prehrambene navade in/ali odpraviti psihogene dejavnike za neustrezno prehranjevanje – kar pa izvajamo med kontrolnimi obiski v ambulanti po končanem hujšanju.

Hujšanje zelo pozitivno deluje na samopodobo otroka in mladostnika, zato so po zmanjšanju prekomerne telesne v šoli in tudi na drugih področjih pogosto uspešnejši.

mag. Vladimir Pirnat, dr.med.
specialist interne medicine in diplomirani psiholog

2018-07-31T08:03:40+00:00